Szendrey Júlia emlékszoba

Petőfi Sándor múzsája, legszebb szerelmes verseinek ihletője, Szendrey Júlia Keszthelyen született, 1829. december 29-én.

latnivalok-szendrey-julia-emlekszoba-epuletA keszthelyi Újmajorban (ma Szendrey-telep) született 1828-ban Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia. Édesapja a Festetics uradalom tiszttartója volt. 2007. elején merült fel a Georgikon Majorság területén álló, leromlott állapotú ház felújításának gondolata; akkor a Keszthelyi Turisztikai Műhely és az önkormányzat Turizmus és Külkapcsolatok Bizottsága szorgalmazta a város együttműködését az egyetemmel annak érdekében, hogy a méltatlan állapotban levő műemlék épület megszépülhessen. A tervezői költségbecslés alapján a ház felújításához szükséges, csaknem egymillió-nyolcszázezer forintos összeget Keszthely Város Önkormányzata biztosította, a Georgikon Kar pedig vállalta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével berendezi az emlékszobát és vállalja annak kiállításként való fenntartását. Az átadás napján tartott emlékülésen Ruzsics Ferenc polgármester és Dr. Dublecz Károly dékán köszöntötte a résztvevőket. Az előadások sorát Ratzky Rita irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa nyitotta, majd Dr. Czoma László történész, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója beszélt a Festetics-család hölgytagjairól. Cséby Géza költő, műfordító, irodalomtörténész Dukai Takách Judit és társai a Keszthelyi Helikonon címmel tartott előadást, majd Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója a Petőfi-kultusz régészeti vonatkozásaival ismertette meg a hallgatóságot.

A felújított házban berendezett kiállítást Wernitzer Júlia, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató helyettese nyitotta meg. Az avatási ünnepség részeként Dr. Dublecz Károly dékán és Ruzsics Ferenc polgármester egy hársfát ültettek el az épület kertjében.

További terve a városnak, hogy a feketefenyők alkotta Fenyves allé fasoron kialakítja Magyarország első nordic walking pályáját, mely elhalad Szendrey Júlia emlékháza mellett, annak megközelíthetőségét is segítve ezzel. Egymillió forint támogatást nyert ehhez a város az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatán. A pályakijelölésen és a tereprendezésen túl sor kerül pihenőhelyek és információs táblák elhelyezésére is.

Volt egy húga és egy öccse is. Édesapja, Szendrey Ignác a Festetics-birtok gazdatisztje volt. Nem túl sokáig éltek Keszthelyen, talán 1-2 évet. Emlékét most egy, a szülőházában berendezett emlékszoba őrzi, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Nők a Balatonért Egyesülettel együttműködve a Pannon Egyetem Georgikon Kar és Keszthely Város Önkormányzata alakított ki.

Az épület korábban uradalmi cselédház volt, Szendreyék a közeli családi villában lakhattak. Az emlékszobában Szendrey Júliával kapcsolatos relikviákat, eredeti könyveket, portréjának egy másolatát – Jakubey Károly festette – képet Petőfi Zoltánról és a korabeli Keszthelyről, valamint Andersen fordításait láthatjuk. Ez a kiállítás az írónő munkáiba ad betekintést a látogatóknak.

Érdekesség

Szendrey Júliáról kevesen tudják, hogy maga is foglalkozott írással, Nem annyira verseket, hanem elsősorban naplót, esszéket, rövid prózákat írt, George Sand-írásokat fordított. Andersen meséit 1856-ban ő fordította először magyar nyelvre – máig élvezhető stílusban. Közös gyermekük, Zoltán Debrecenben született 1848. december 15-én. Sajnos nem volt hosszú életű, 22 évesen meghalt. Júlia ezt már nem érte meg.

Az emlékszoba a nyári időszakban péntekenként 9-12 óra között, egyéb időpontokban bejelentkezés alapján látogatható.
Bejelentkezés a 06 30/ 960-7460-es mobilszámon lehetséges.