Vadászati és Történelmi Modellvasút kiállítás

Vadászati kiállítás

latnivalok-vadaszati-es-modelvasut-muzeum-trofeakA Festetics család híres trófeagyűjtő hírében állt – a kastély nyugati folyosóját is trófeák, a biliárdtermet agancsok díszítették. A környék vadban gazdag volt, és a magas rangú főurak minden korban szívesen múlatták az időt vadászattal. A kastély gyűjteménye a háború után elpusztult. Egyedül egy 1883-ban Somogyban elejtett agancs szarvát sikerült visszavásárolni – ez a kiállításon is látható. A többi, mintegy ötszáz kiállított trófea között több világrekorder is található. Előző életükben a Kárpát medencében és Afrika, Amerika, Ázsia pusztáin, bércein vagy erdeiben legelésztek békésen, vagy vadásztak, mígnem Windisch-Grätz, Széchenyi Zsigmond, vagy Kittenberger Kálmán éppen arra nem járt…. A történet további részét a kastély termeiben láthatjuk.

latnivalok-modellvasut

A Festetics Kastély melletti új múzeumépületben kapott helyet az a három részből álló modellvasút, amelynek 500 m2 is alig elég, és így Európa egyik legnagyobb terepasztala. A pályaudvarok piciben olyanok mint az eredetiek nagyban. Hegyek között, völgyek között, mintegy 1000 épület között, majdnem 2000 méter hosszú sínhálózaton zakatolnak az elmúlt 200 évben épített mozdonyok és vonatszerelvények miniatűr másai. Egy ilyen terepasztal biztos nem csak a kisgyerekek szívét, de az apukákét is megdobogtatja…

Keszthely szerencsés helyzetben van, mert a terepasztal egyik része pont szűkebb hazánkat, Zala megye vasútvonalait mutatja be – a kanizsai, egerszegi, zalaszentiváni, lövői, őriszentpéteri de a keszthelyi, badacsonytomaji és a sümegi állomásépületek is elsuhannának szemünk előtt, ha az apró vonatokon utaznánk… De muszáj miniben megnézni a Nagykanizsa – Budapest Déli pályaudvar vonalat is.

Csodálatos kirándulást ígér a Klamm-Semmering szakasz, az alpesi táj – viaduktokkal és alagutakkal. A Nürnberg elnevezésű terepasztal a csarnok közepén fut végig, a szerelvények érintik a Fekete erdőt, Nürnberget és Szász-Svájcot. Nürnberg 25 vágányával egyben a terepasztal legnagyobb állomása is.

A városba, mindkét fő irányból érdemes a 71-es úton érkezni. majd dél felé, a Pál utcán át megközelíteni a kiállítást.
A múzeum új épülete a Helikon Kastély háta mögött, egy felújított parkrészben van.
Az épület földszintjén és első emeletén a vadászati kiállítás, tetőterében a vasútmodell múzeum található.
A bejárat a Pál utcában van, a Bástya utcai kereszteződésnél. A múzeum épülete mellett korlátozott számban ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre.

Belépőjegy árak 2012

Felnőtt (62 éves korig): 1500,- Ft
Diák/nyugdíjas:
750,- Ft

Nyitva tartás 2012

Január 1- Július 1.
hétfő: zárva kedd – vasárnap: 9:00-17:00

Július 1 – Augusztus 31.
hétfő – vasárnap: 9:00-18:00

Elérhetőség

Cím: 8360 Keszthely, Kastély utca 1.
Telefon: +36 83/ 312-190; +36 83/ 312-191; +36 83/ 311-192
Fax: +36 83/ 315-039