Festetics Kastély (Helikon Kastélymúzeum)

kastely-legiA keszthelyi Festetics kastély építését 1745-ben a Festetics család tagjaként Festetics Kristóf kezdte. Az akkoriban 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették. Ma a 101 helyiségből álló barokk kastély egyike Magyarország 3 legnagyobb ilyen stílusban épített kastélyának.

Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzotta ide. Az utóbbi két évtizedben olyan hírességek jártak benne, mint a belga királyi pár, Göncz Árpád, Mádl Ferenc, valamint számos európai ország, illetve Kína és Vietnám vezetői.

kastely-tukorteremA Festetics kastély napjainkban múzeum és konferencia központ egyben. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Jeles zenei rendezvényei évente megközelítik a százat. A gyönyörű kastélyparkba Keszthelyen, a díszes főkapun juthatunk be. Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki kertészeink a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba. Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, valamint Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.

kastely-panoramaA kastélypark több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat élvezhet az ide látogató, vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastélylátogatáson vehet részt. Kívánságra a kiállításokon tárlatvezető ad információkat, német, angol, olasz, orosz nyelven. A Festetics kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben a francia kertben gyönyörködhetünk, mely mögött tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ős-öreg fái közt kanyarognak, köztük 400 éves is akad.

kastely-teliA parkot a Festetics család céltudatosan szépítette, gazdagította növényritkaságokkal. Több mint 50 fafaj és bokorfaj hűvöse alatt lehet sétálni vagy a padokon megpihenni. Közben eljutunk egy sziklakerthez, valamint a híres oroszlános kúthoz, amelyből nyáron friss iható víz csorog. A kastélykert hátsó traktusában áll a „kocsiház” és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk. Fedezze fel Ön is a régmúlt idők hangulatát a Festetics család kastélyának Keszthelyen található gyönyörű termeiben, parkjának fái alatt sétálva, koncertélményei során.

Szánjon egy csodálatos napot rá, Önt is várjuk!

Állandó Kiállítások>>

Időszaki Kiállítások>>

Pálmaházi Virágvásár: 06. 16-án 10 órától megnyílik a Pálmaház virágkiállítása és virágvására!

Nyitva Tartás

Előszezon:
Június: minden nap 9:00 – 18:00

Főszezon:
Július, augusztus: minden nap 9:00 – 18:00 + szerdán 19:00 – 24:00, szombaton 21:00 – 24:00

Utószezon:
Szeptekastely-es-szokokut-ejjelmber: minden nap 9:00 – 18:00

Szezonon kívül:
Október, november, december, január, február, március, április, május: 10:00 – 17:00 keddtől vasárnapig, hétfőn ügyelet

(A jegypénztárak nyilván korábban zárnak.)
Előzetesen bejelentett, 20 főnél nagyobb csoportokat az év minden napján 9 és 17 óra között fogadunk!

Kombinált Jegyek

1. Díjtalanul látogathatja múzeumaink állandó kiállításait az EGT állampolgár minden hónap egyik hétvégéjének ( a muzeális intézmények által meghatározott) napján, amennyiben:

– 26. életévét még nem töltötte be

– 18 év alatti személyt kísér, és annak közeli hozzátartozója (maximum 2 fő)

Az intézmény által kijelölt napok 2013-ban a következők:
január 27., február 24., március 3., április 7. (A változtatás jogát fenntartjuk!)

2. A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein, állampolgárságra való tekintet nélkül, múzeumaink kiállításai díjtalanul látogathatók:

  • március 15
  • augusztus 20
  • október 23

Múzeumunkban lehetőség van bankkártyás fizetésre, fizethetnek euróban is, illetve üdülési csekket is elfogadunk.
Nagycsaládosoknak (3 vagy több gyermek esetén) 50 % kedvezményt adunk a szülőknek!

Részletes Belépő árak>>

Elérhetőségek

Cím: Helikon Kastélymúzeum, 8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Telefon: +36 83 /312–191
Fax: +36 83 /315–039