Balaton part és Szigetfürdő

Története

strand-szigetfurdo-masik1846-ban készült el Keszthelyen az első balatoni fürdőház és csárda. Ez akkoriban történt, mikor a menetrend szerint közlekedő Kisfaludy gőzös először érkezett  a Keszthelyi öbölbe. Ennek tiszteletére hívták a Balaton utcát 1880-ig Gőzös utcának, amely egyenesen vitt le a kikötőbe és a Szigetfürdőhöz.

A szigetfürdő 1869-től a Balaton Fürdő Részvénytársaság kezelésében állt. Ennek, valamint a parknak a kezelését 1890-ben átvette a város. A park költségeihez a Festetics uradalom évi 300,- Ft-tal járult hozzá, míg a szigetfürdő üzemeltetésére fürdőbizottságot hoztak létre. A városi képviselő-testület által kimondott elvet, miszerint a balatoni fürdőt „nem nyerészkedési tárgynak, hanem a város felvirágzása tényezőjének” tekinti, igyekeztek megvalósítani. A befolyt jövedelmet így a fürdő és a park csinosítására fordították.

Az öbölben két szigetfürdő is volt, összesen 140 kabinnal. A ma látható épületet 19. századi arculatának megfelelően állították helyre – a régi szocreál betonfedél helyett az eredeti formájában gyönyörködhetnek a fürdőzők.

A part

A szigetfürdő a városi strand része. 1895-ben a parton már állt mindkét szálló, a Hullám és a Balaton is. A tőlük nem messze ültetett platánok mára már megnőttek – árnyas lombjaik alatt főleg július végén, augusztus elején érdemes időzni a borbarátoknak. Ekkor rendezik ugyanis a borfesztivált, ahol a környék nedűit lehet végigkóstolni.

Belépő árak

Felnőtt
Napi: 990,- Ft
4 napos: 2.970,- Ft
Heti: 5.890,- Ft
Havi: 17.500,- Ft

Gyerek
Napi: 660,- Ft
4 napos: 1.980,- Ft
Heti: 3.930,- Ft
Havi: 13.000,- Ft