Túraajánlat

Bakancsos túrák

A Nyugat-Balatoni régió hazánk talán egyik legszebb vidéke. Gyönyörű tájak, napsütés, Balaton, gyógyvizek, és véget nem érő túrák, kirándulások jellemzik. A kijelölt erdei turistautak hosszú barangolásokra csábítanak a Keszthelyi-hegység rengetegeiben. Kilátóik pompás panorámával, forrásaik friss vízzel kárpótolják a fáradt vándort.

Szent György-hegyi kirándulások

Szigliget – Hegymagas (Lengyel kápolna és présház) – Oroszlánfejes-kút – „Bazaltorgonák tanösvény” – Orgonasípok – Kulcsosház – Bogdán-kút – Tapolcai-medence – Tapolca (Közepes túra, több emelkedővel, kitűnően jelölt turistautakon.
Menetidő: 3ó 25p
Távolság: 22 km
Szintkülönbség: 290 m

Szigliget felől a 71-es műútról a Hegymagas és Raposka felé vezető országúton a kék és piros jelzést követve juthatunk fel a Szent György-hegy „alsószoknyájára”. Kordonos szőlők közt emelkedő úton menetelve kis kitérővel érhetjük el a hegy déli lejtőjének két híres épületét: a barokk stílusú Lengyel kápolnát és présházat (a kápolnához csatlakozik be a sárga jelzés).

A keskeny szőlőhegyi aszfalton nyugat felé haladva csodálhatjuk meg a bővizű „Oroszlánfejes-kutat”. A három jelzést követve érünk az erdőbe. Itt utunk két irányba folytatódhat: jobbra a kék jelzésen el-indulva erős emelkedővel feljuthatunk a csúcs alatti esőházhoz (kis kitérővel a Vércse-szirthez), majd a Kék jelzésen a hegytetőre, ahonnan csaknem teljes a körpanoráma. (Az Országos Kékjelzés útvonala több helyütt összefonódik a Raposkáról induló „Bazaltorgonák tanösvénnyel”, melynek hét állomása átfogó képet ad a hegy természeti értékeiről, élővilágáról.)

A piros és sárga jelzéseken ereszkedhetünk le a hegy világhírű ékességei, a „bazaltorgonák” közötti völgyszorosba. Az orgonasípok fölötti kis füves dombra kisétálva szinte karnyújtásnyira kerülnek tőlünk a szomszédos tanúhegyek. A bazalthegyek számos ritka növény- és állatfaj élőhelyei is. A három jelzés meredek lejáraton visz le a Szent György-hegyi turistaházhoz (Kulcsosház).

A ház környéke a hegy turistaút-hálózatának legfontosabb csomópontja. A háztól a kék és piros jelek lépcsősoron ereszkednek a kiszáradt Bogdán-kúthoz, ahonnan az út északi irányban, rakott támfalak közt vezet szőlőterületeken át. A jelzések szétválnak, de mindkettő lefut a Tapolcai-medencére, és beviszik a túrázót Tapolca városába.