Evangélikus templom

A keszthelyi evangélikus templom az Iskola utca és a Deák Ferenc utca sarkán található.

Keszthely és Környéke Evangélikus Egyházközség temploma kívülrõlA templom stílusa barokk és ókeresztény, 18 m hosszú, 9 m széles és mintegy 300 ember befogadására alkalmas. Tervezője az a Szeghalmy Bálint, aki a református templomit is tervezte.

A keszthelyi evangélikus templom története

Az evangélikus templom történetéhez hozzátartozik a keszthelyi evangélikus gyülekezet története is. Festetics László (1785-1846) a birtokára angol szakembereket és evangélikus vallású mesterembereket hozatott. 1832-ben került Keszthelyre, a hamburgi nyerges- és szíjártó mester, Johan Carl Anton Opel, aki jó kapcsolatot alakított ki az itteni német evangélikus iparos családokkal, és az uradalmi ménesmesterekkel, akik az anglikán egyházhoz tartoztak.

latnivalok-evangelikus-templom-oltarVasárnaponként velük járhatott istentiszteletre a távoli kővágóőrsi templomba. Ebben a templomban kötött házasságot Lupperspech Teréziával, 1840-ben. Házasságkötése után elkezdte szervezni a hittestvéreit, hogy nagyobb ünnepek alkalmával csoportosan utazzanak Kővágóőrsre, istentiszteletre. A szájhagyomány szerint ez idő tájt a keszthelyiek az evangélikusokat „opel vallásúnak” nevezték. Később J.C.A. Opel fia, Károly vette át apjától az ipart és az evangélikus hívek gondozását, valamint elkezdte az adománygyűjtést a templom építésére. A templom építését végül 1928. augusztus 28-án kezdték meg.

Elérhetőség

Lelkészi hivata
Cím: 8360 Keszthely Deák Ferenc u. 18
Tel: +36 83/ 312-206
Mobil: +36 20/ 824-25-36

Istentisztelet
Vasárnap és ünnepnap fél 11